2013/10/27

Patchwork for dummies

Vorige keer schreef ik over de kleine (heel kleine!) hexies die ik maakte. Na de hexies had ik de smaak van deze quilt-in-wording weer te pakken. De kern van deze quilt bestaat uit 21 kleine blokjes van 10x10 cm. Klein genoeg om zittend op de bank mee verder te gaan. Want de komende weken is dat nog eventjes mijn stek: de bank.
Nu kun je dit soort blokken natuurlijk met de machine maken, maar dat gefriemel met de hand heeft z'n charme. Ik begon ooit op deze manier met het maken van een quilt, en het doet me ook altijd denken aan de dames die het vroeger altijd zo deden. Dat wordt natuurlijk versterkt door de reproductiestofjes waarmee ik deze blokjes naai.
Dus al dat haakwerk waar ik over blogde ligt even aan de kant, ik heb me gestort op de miniblokjes!
En wat is er leuker dan even stap voor stap meekijken?
Het begint bij het begin: het blok-ontwerp. Ik heb verschillende boeken vól blokken, en het www biedt ook veel leuks. Met al die inspiratie, een vel ruitjespapier uit het wiskundeschrift van de pubers en de stiften van mijn dochtertje tekende ik dit blok.
Van een stukje paternoplaat knipte ik twee malletjes, een vierkantje van 2x2 cm en een driehoekje dat daar bij past. Uitzoeken van de stofjes... geeft dit het resultalat dat ik wil? Dan overnemen van de malletjes op de stof (ik gebruik uitwasbare stift) en knippen.
Even puzzelen: ja, dit is het blok wat ik wil maken!
  
Als alles is geknipt speld ik eerst de bij elkaar horende driehoekjes. Vervolgens naai ik deze met kleine steekjes aan elkaar et voila: een vierkantje! Idealiter strijk je dit even open, maar dat is een beetje lastig op de bank. Openvouwen en platstrijken met de duimnagel is een goed alternatief!
 
Als alle driehoekjes tot vierkanten zijn genaaid is het tijd om baantjes te maken.
Het patroontje erbij is geeft houvast in de volgorde van de blokjes. Dat dat geen overbodige luxe is zie je op de foto: zoek het verschil tussen de twee plaatjes linksmidden en -onder!
 Met wat geduld en een scherpe blik ontstaan zo 5 baantjes.

Mijn dochter vond het maar raar, "dit lijkt toch niet op een vierkant blok, mam?" maar wij naaidames weten dat er nog wat naadtoeslag zichtbaar is!


Na het naaien van de baantjes worden deze aan elkaar gezet. Ik speld altijd
 ieder zoompje op elkaar, om zo nauwkeurig mogelijk te werken. Pas op je vingertoppen met al die spelden!

Als alle baantjes aan elkaar zijn genaaid... is het blok af. Op dat moment is een strijkijzer wel echt nodig: daarmee transformeer je het lapje vol naadjes, zoompjes en draadjes naar een Echt Quiltblok! 

Is het veel werk? Best wel.
Is het leuk? Ja, zeker als je toch al op die bank zit.
Is het mooier dan met de machine? Soms wel. Vooral met zulke kleine stukjes stof werk ik nauwkeuriger met de hand. Maar met de machine kun je natuurlijk veel 'slimmer' werken, door bijvoorbeeld eerst twee stroken stof aan elkaar te naaien, en die vervolgens te versnijden tot blokjes. Aan de andere kant geeft het met de hand naaien een minder strakke, bijna landelijke finish aan de blokken. Ik vind dat leuk, en zeker in de quilt die ik voor ogen heb passend. Houd je meer van messcherp strak, dan is de machine een betere aanpak.

Ik blijf nog wel even bezig. Die 21 blokjes heb ik nog niet af. En de postbode bracht een fijne voorraad nieuwe stofjes... daarover later meer.

Fijne dag!

Anita





2 comments:

  1. Ja je hebt gelijk! het heeft wat dat met de hand naaien. Ik vind landelijk finish ook mooi. En je hebt er nu de tijd voor, ik zou bijna jaloers worden als ik niet wist dat je verplicht op de bank moet zitten. Veel plezier bij het maken groetjes Marie.

    ReplyDelete
  2. wat mooi gemaakt!
    Bedankt voor het linken bij : link je creatie. op mijn blog http://renskecreatief.blogspot.com

    Groetjes Renske

    ReplyDelete