2013/10/27

Patchwork for dummies

Vorige keer schreef ik over de kleine (heel kleine!) hexies die ik maakte. Na de hexies had ik de smaak van deze quilt-in-wording weer te pakken. De kern van deze quilt bestaat uit 21 kleine blokjes van 10x10 cm. Klein genoeg om zittend op de bank mee verder te gaan. Want de komende weken is dat nog eventjes mijn stek: de bank.
Nu kun je dit soort blokken natuurlijk met de machine maken, maar dat gefriemel met de hand heeft z'n charme. Ik begon ooit op deze manier met het maken van een quilt, en het doet me ook altijd denken aan de dames die het vroeger altijd zo deden. Dat wordt natuurlijk versterkt door de reproductiestofjes waarmee ik deze blokjes naai.
Dus al dat haakwerk waar ik over blogde ligt even aan de kant, ik heb me gestort op de miniblokjes!
En wat is er leuker dan even stap voor stap meekijken?
Het begint bij het begin: het blok-ontwerp. Ik heb verschillende boeken vól blokken, en het www biedt ook veel leuks. Met al die inspiratie, een vel ruitjespapier uit het wiskundeschrift van de pubers en de stiften van mijn dochtertje tekende ik dit blok.
Van een stukje paternoplaat knipte ik twee malletjes, een vierkantje van 2x2 cm en een driehoekje dat daar bij past. Uitzoeken van de stofjes... geeft dit het resultalat dat ik wil? Dan overnemen van de malletjes op de stof (ik gebruik uitwasbare stift) en knippen.
Even puzzelen: ja, dit is het blok wat ik wil maken!
  
Als alles is geknipt speld ik eerst de bij elkaar horende driehoekjes. Vervolgens naai ik deze met kleine steekjes aan elkaar et voila: een vierkantje! Idealiter strijk je dit even open, maar dat is een beetje lastig op de bank. Openvouwen en platstrijken met de duimnagel is een goed alternatief!

2013/10/21

back to basics: patchwork in het klein

Ik ben opgegroeid met een moeder die mijn kleding naaide. Als ik wat nieuws nodig had doken we samen in de bladen (Marion en Knip!), kochten stofjes op de markt en binnen een paar dagen hing er wat nieuws in mijn kast. Pas later besefde ik dat dat heel bijzonder was, en mijn moeder een heel goede naaister is. Ik heb nog steeds een paar bloesjes in de kast hangen van jaren geleden die er nog goed uitzien én genaaid zijn door haar.
Kortom, stofjes zijn een essentieel onderdeel van mijn jeugd. Zou ik er daarom zelf zo graag mee rommelen? Kleding maken doe ik niet, maar patchwork-gefreubel vind ik heerlijk!
Dus, nu ik weer af en toe van de bank af kan (tussenstand: half uurtje op de been lukt) heb ik een oud werkstuk uit de kast gehaald, hier schreef ik er al over.

Voor het middenvlak van deze quilt in wording wil ik kleine blokjes maken.
En daarvoor heb ik deze week kleine hexagonbloemetjes gemaakt, écht klein, met zijdes van 0,5 inch (1,3 cm ongeveer).

Er zijn verschillende manieren om te werken met hexagonnen. Ik heb een aantal technieken uitgeprobeerd, maar vind het het lekkerst werken om de sjabloontjes van gewoon printpapier te maken.
Voordeel daarvan: online zijn allerlei sjablonen gratis te downloaden en te printen. Je moet ze dan wel zelf uitknippen.... Kant en klare sjablonen zijn vaak van dikker papier. Ook heb ik op een beurs een keer een serie plastic malletjes gekocht, maar dat vond ik na een tijdje gebruik ook niet zo lekker werken.


Papieren hexagonnetjes dus, vers uit de printer, ik vond deze hier (klik). Op het vel papier mijn vingerhoedje, om je een indruk te geven van de maat van de hexagonnetjes.

Na het uitknippen van de papieren zeshoekjes moet je de stof om de mal (het papier) vastzetten. Dit kun je op verschillende manieren doen. Snel werkt het met stoflijm, waarmee je de stof op de hoekjes vastlijmt. Ik ben daar niet zo handig mee, heb vaak heel snel heel veel lijm aan mijn vingers, tafel, spelden en overal waar het niet hoort.

Voor deze kleine hexagonnetjes koos ik voor de ouderwetse, arbeidsintensieve manier van omnaaien. 

2013/10/07

Haken: bloemetjes, blaadjes en patroontje

Weet je nog, die leuke quiltblokken die ik een tijdje terug naaide, en die klaar liggen om aan elkaar gestikt te worden? Die moeten nog even wachten. Ik ging voor de tweede keer onder het mes en laat ik het zo zeggen: het bedienen van een naaimachinepedaal valt even buiten mijn mogelijkheden. Maar gelukkig kan er wel gehaakt worden!

Ik werk aan de grijs-witte grannyplaid die steeds een stukje groter (en leuker!) wordt. Maar vandaag had ik zin om iets anders te proberen. In het nieuwe haakboekje dat ik eerder kreeg stonden een paar patroontjes die ik uit heb geprobeerd.
Van deze bloemetjes word je vrolijk!




Bij bloemetjes horen blaadjes en ook die haakte ik erbij. Het patroontje:

2013/10/03

Zomaar naar de Woonbeurs!

Ieder jaar begint oktober met de Woonbeurs in Amsterdam. En elk jaar wilde ik daar graag naar toe. Maar steeds kwam er iets tussen. Tot twee keer toe had ik zelfs kaartjes in huis.Dus: 2013 zou het jaar van de Woonbeurs-waar-ik-wel-heenging worden. Maar ja, toen kwam dat gedoe met die vlek op mijn been en de beurs verdween uit mijn hoofd. Wel lagen er twee kaartjes in mijn digitale postbus te wachten. Nu ben ik geen notoire beursbezoeker, maar ik weet wel: een beurs bezoeken betekent Veel Lopen. En ik heb Veel Hechtingen in mijn been.

En toen... gingen we gewoon.
Even weg uit huis, even afleiding voor de dag van morgen (vandaag!), even niet aan ziekenhuizen denken. We hebben alle stands gezien, én bij alle koffiestands gezeten. Die vrouw met haar been op de schoot van die man naast haar? Dat was ik! (en hij vond het goed :). )

En het was leuk! Mooi! Interessant! Inspirerend!
Tussen alle professionals met enorm interessante fototoestellen heb ik wat iphone-kiekjes gemaakt. Kijk je even mee?




Mijn favoriet: het Ariadne@home-huis. Zoveel oog voor detail, zoveel mooie kleurtjes, niet zoetsappig, toch heel zacht.

2013/10/02

Leesvoer: haken

Ik houd al mijn hele leven van lezen. Van de Dolle Tweeling tot Donna Tart, ik heb het allemaal verslonden. Nog steeds op ouderwets papier, hoewel ik afgelopen zomer voor het eerst boeken van mijn iPad heb gelezen. Handig als er naast je iemand ligt te slapen!
 
Deze week kreeg ik een fijn kadootje, waarin mijn liefde voor het boek én mijn handwerklol samen kwam. Ik deel ze graag even met je!
 
 
Het eerste boek biedt heel veel nieuwe ideeen om mee aan de gang te gaan. Naast een heldere uitleg van alle technieken staan er veel patronen, steken en blokken (maar ook zeshoeken, cirkels, bloemen en sterren) uitgelegd. Leuk om zelf mee te experimenteren.


 
 
Het tweede boek voelde als een oude bekende.