2014/04/03

Quilt eens een .... slab; met tutorial

Spelen met stofjes & naaien van een quilt vind ik heerlijk om te doen, maar er is natuurlijk een grens aan het aantal dekens dat een mens nodig heeft. Gelukkig kun je de techniek van het quilten ook voor kleinere (snellere!) werkstukken gebruiken.

Vandaag naaien we...
een slab!


Ik begin met een eenvoudig blok. Niet teveel rekenen, gewoon lekker naaien!
1. snij een strook stof van 5 cm. Laatst vroeg iemand mij hoe je zo'n rolmes gebruikt. Als je het materiaal klaar legt zoals op de foto kan het niet misgaan. Pas op: een rol mes is heel erg scherp. Nooit open laten liggen (tenzij voor de foto)!
2. Leg op een stukje tussenvulling het centrum van het blok. In dit geval is dat centrum een stukje stof van 10x10cm.
3. De eerste strook leg je met de goede kant op het blok klaar...
4. .... en naai je langs de rand van de stof vast.
5. Vouw open. Je ziet, het is niet kaarsrecht, maar dat hoeft ook nog niet in deze fase. Leg het tweede strookje tegen de andere zijde..
6... en naai weer vast.
7. Nu komen de zijstroken aan de beurt. Leg ze klaar.
8. Naai ze vast. Let op dat je begint aan de bovenzijde van de bovenste strook. Ik maak altijd zomen van de breedte van mijn voetje bij dit soort klusjes, zodat je altijd recht stikt (met het voetje langs de rand). 
9. Strijk de naden open.

Dit begint al iets te worden... snel verder met de tweede rand!1. Snij een rand van de tweede stof. Ik koos voor een breedte van 10 cm voor de onder- en bovenkant van de slab, en voor 5 cm voor de zijkanten.
2., 3. &4. Naai de strook met sterretjes op dezelfde wijze als de eerste rand vast. Zoals je ziet op foto 4 was mijn strook langer dan nodig. Stop dan wel op tijd met stikken en...
5.... Knip de stof bij.
6. Naai de brede rand aan boven- en onderkant vast.
7. Nu het blok (en daarmee de basis van het slabbetje) klaar is snij je hem in de maat die je zelf handig vindt.  8. Voor het nekje van de slab nam ik een oud exemplaar als voorbeeld. Geef met een speld aan wat het midden van de slab is, teken de halsopening symetrisch af (eventueel langs een schaaltje voor een mooi ronde lijn) en knip.
9. De voorkant is nu af. Maar het is nog geen slab.... 

Snel verder!
1. en 2. Leg de op maat gesneden voorkant op de stof die straks de achterkant vormt. Je hebt nu een mini- quilt sandwich: gepatchworkte voorkant, tussenvulling (vastgenaaid aan de voorkant) en achterkant.
3. Stik door zoals je leuk vindt. Je kunt hier helemaal in losgaan of het wat bescheidener houden. Ik koos voor het quilten in-the-ditch (in de naad).
4. en 5. Aan de achterkant kun je goed zien hoe het stiksel eruit ziet. Leuk, dat Delfts blauwe stofje :-)

In feite heb je nu een miniquiltje gemaakt. 
En net als bij een grote moet er nu nog één ding gebeuren: afbiezen!


1. Om professioneel af te biezen maak je je eigen biasband met zo'n handig trekkertje.
2. Of je snijd de stof in een reep, die je langs de rand naait, en vervolgens omslaat en invouwt. Zeker bij zo'n klein projectje kan dat goed langs de rechte zijden. Voor de halslijn is biasband handiger.
3. Eerst alle rechte zijden voordat we aan het meest lastige beginnen:
4. De hals!Zoek het midden van een flinke sliert biasband (ik nam 60 cm), en speld dat vanuit het midden langs de achterzijde van de hals, beide kanten op. Stik vast. En: dit kan niet zonder plooitjes, geen zorgen dus als je die maakt!
5. Vouw  het band van achter naar voren en sla de inslag naar binnen. Zo ontstaat een nette afwerking langs het halsje, en is de rest van het band beschikbaar als strikkoordje. Speld alles vast.
6. Naai van het ene uiteinde naar het andere uiteinde koord en halsje vast.

En kijk eens....


Ergens in Nederland is er inmiddels een baby-jongetje die hier zijn toet aan af kan vegen! 

Ik ben benieuwd naar jouw kleine quiltwerk. Laat even weten, als opmerking hieronder of via Twitter.

Fijne dag!

Anita

2 comments:

  1. Wat leuk! Dat baby-jongetje is momenteel nog zo klein dat ie bijna helemaal bedekt wordt door deze prachtige slab ;-). Wij zijn er super blij mee!

    ReplyDelete
  2. Schattig! goed gedaan, Anita! fijne dag, Jacquelien Koopman (Binnenkant)

    ReplyDelete