2016/04/15

Brei eens een trui

In dit blog heb ik al over allerlei handwerkzaken geschreven. Ik haakte, naaide, quilte, borduurde en breide sokken. En dat laatste... smaakte naar meer!

Ik was op zoek naar een wat praktischer toepassing van al het gefreubel. Ik heb een stapeltje dekens voor frisse avonden bij de bank en genoeg tasjes, knuffels, kussenhoezen en wandkleden in de rest van het huis. Ik wilde alleen nog maar echt nuttige dingen maken. Je snapt dat deze gedachtengang langzaam maar zeker leidde tot Een Trui.

Een trui dus. En dan niet zomaar één, maar een trui met Noors ingebreid patroon, rondgebreid met een rondbreinaald. Ik deed wat online search & shopping, en probeerde het idee van inbreien uit op een proefprojectje. Ik breide zelfs een heus proeflapje om te weten hoeveel steken ik nodig zou hebben.


Dat inbreien ging best aardig. Belangrijk: de draad die meeloopt achter het werk niet te strak aantrekken. Bij het proeftasje dat ik maakte ging dat niet altijd goed, kijk maar op bovenstaande foto. Lang leve het proefproject! 
Verder bekeek ik veel youtube-video's om uit te zoeken hoe je dat nu handig doet; met twee kleuren breien. De combinatie van twee breistijlen leek daarbij aan te raden: de ene kleur continentaal, de andere 'gewoon'. Dat continentaal breien vond ik in dit filmpje (klik!) helder uitgelegd worden. Ik denk dat ik het 250 keer heb bekeken :-)

En toen was het tijd voor het echte werk. 


Ik zette 200 steken op. 
Gelukkig was ik na mijn shoprondje in het bezit van wat stekenmarkeerders (gekocht bij Renske van Renske Creatief). Ik koos voor vierkante breinaalden. Ik heb die ook als sokbreinaalden en dat voelt erg fijn in de hand. Ipv een boordsteek begon ik direct met recht breien, zodat er een opgerold randje ontstaat aan de onderkant van de trui. Daar houd ik meer van. 


Na een paar centimeter effen blauw ben ik gestart met het inbreiwerk. Wat regeltjes lichtblauw tussen door, en patroontjes uit oude Noorse boeken met lichtgrijs ingebreid. Veel tellen, af en toe wat uithalen, worstelen met twee draden, dat continental breien toepassen op links en 'ouderwets gewoon' met rechts. Poeh poeh, best een klusje! De wol is  Rowan Pure Wool superwash DK (100% wol) en heb ik besteld bij Caro's wol atelier (klik!). Fijne snelle levering!Inmiddels is het inbreideel van het pand klaar, en ben ik aan het blauwe gedeelte bezig. 
Ik zie nog wel wat schoonheidsfoutjes, maar het is veel beter te doen dan ik dacht, en ook veel leuker. Gelukkig maar, want die trui is nog niet af. Dat is overigens een fijne bijkomstigheid van deze manier van breien: geen apart voor- en achterpand, maar - hup - aan één stuk door!
De leuke hartjes hierboven gebruikte ik bij het inbreien: na ieder repeterend patroontje (10 steken of 12, afhankelijk van welk deel) plaatste ik een hartje op mijn naald. Dat maakt de kans op fouten een stuk kleiner. Ik vond het erg prettig werken.

Als het pand op okselhoogte is, ga ik de mouwen breien met vergelijkbaar inbreipatroon. Mijn plan is om vervolgens mouwen en pand aan elkaar tot de hals te breien met ook weer een inbreipatroon. Of dat gaat lukken weet ik nog niet. Ik bekijk het per deel ;-) Overigens brei ik nu met één draad ook continentaal. Veel minder beweging in de schouders en armen, dus ook veel minder pijn. Wat een ontdekking, ik vind het echt een aanrader!

Kortom, deze trui wordt vervolgd. En als je dat mee wilt kijken: ik ben tegenwoordig veel te zien op instagram (@Anitaquilt), waar ik regelmatig plaatjes toon. Dit blog kan ik nog niet loslaten, daarvoor vind ik het te leuk, maar echt schrijven komt er ook niet veel van. Ik denk daar nog even over na. Ideeën zijn welkom!

Fijne dag,

Anita3 comments:

  1. Wat een prachtig project! Je bent er misschien lang mee bezig maar dat boeit niet. Hij is al zo mooi! Knap hoor! Succes verder met breien, groetjes Marie.

    ReplyDelete
  2. افضل خدمات التنظيف بالدمام تجدونها مع شركة تنظيف مسابح بالاحساء شركة المثالية للتنظيف المتفوقة والمتقدمة دائما لانجتزتها وخبرتها الكبيرة التي قدمتها لعملائها بالجودة والمواصفات القياسية بالاسعار المناسبة والجودة العالية بخصومات تصل الي 50% مع الضمان للجودة

    شركة تنظيف مسابح بالدمام

    ReplyDelete