2015/01/04

Very very little Dresden plate

Al een paar handwerkbeurzen geleden kocht ik een setje plastic mallen voor een heel klein Dresden-plate blokje. En als ik klein zeg.... bedoel ik klein. Zo klein dat ik vervolgens anderhalf jaar moed moest verzamelen om ermee aan de slag te gaan. En wat is nu een beter moment om zoiets op te pakken op de eerste dag van een vers nieuw jaar? 
Tijd voor actie!

Het was even puzzelen hoe ik de onderdeeltjes moest gebruiken. Een rondje google ("Paper piecing Dresden plate") leverde wat links van filmpjes met uitleg op. Toen ging het nog niet vlekkeloos, maar uiteindelijk begon het ergens op te lijken.Voor een beeld van de maat heb ik er even een gewone kopspeld bijgelegd. Priegelwerkje, zie je?
Maar dankzij de uitgestanste gleufjes is het haalbaar om de stof om de mal heen te naaien.
En dat 16 keer. Oef.


Nadat alle 16 deeltjes van stof zijn voorzien kon ik ze aan elkaar naaien. Ik heb erg goed mijn best gedaan dat ik daarbij níet door de rode rijgdraad stak, zodat ik straks (hopelijk!) de rode draad goed kan verwijderen.
Nadat alle blaadjes aan elkaar genaaid zaten kon ik de templates makkelijk verwijderen met de punt van een schaartje (voorzichtig, de stof mag niet kapot!), zie foto linksonder. Het viel me mee hoe makkelijk de templates loskwamen en de rode draad uit de gleufjes los kwam. 
Tot slot heb ik het geheel goed gestreken, hoewel het blok (de cirkel) zelf al mooi plat lag. 

Je ziet dat er nog een kern opgenaaid moet worden. Ik twijfel nog tussen een cirkel of een hexagonnetje. Dat laatste is wel passend gezien de plaats waar de Dresden plate straks komt opgenaaid.  
Je kunt ook zien dat ik bij een deel van de bloemblaadjes de onderzijde heb teruggevouwen (de linkerhelft op de foto) en  bij een deel van de blaadjes dat niet heb gedaan. Ik ben er nog niet uit wat een handiger en mooier resultaat oplevert.  

Kortom, dit is een blogje over een Dresden plate in wording. 
En nog één, want uiteindelijk wil ik er twee gebruiken. 
Weet je nog, die quilt met twee lege plekken? 
Juist! Daar dus!


Fijne dag!

AnitaNo comments:

Post a Comment