2013/05/19

Quilt klassiekers

Onlangs was het zover: de rand van hexagonnetjes, waar ik al een paar keer eerder over blogde, is gesloten. Klaar! Nog een paar aan de buitenrand, maar die komen later wel, eerst wilde ik aan de slag met het binnenvak.
Ik realiseer me dat een normale werkvolgorde anders is (van binnenuit bijvoorbeeld!)  maar ja, ik had zo'n zin in die hexagonnetjes, en wist het nog niet met de rest.
Dus, een zo-goed-als-complete-hexagonrand. Om een beter beeld te krijgen maakte ik er een fotootje van. De zijdes van iedere hexagon zijn 1 inch, kleine bloemetje dus. Maar het effect is leuk (en scheef op de foto!)
Omdat ik die klassieke manier van naaien zo leuk vind, heb ik mijn plannen voor de binnenzijde gewijzigd. Ik ga de lijst van hexagonbloemen opvullen met 28 blokjes van 10x10 cm, van 4-patch sterretjes en blokjes.
Onlangs zag ik ergens op het www een manier voorbijkomen om driehoekjes te naaien. Ik heb dat onthouden en vandaag uitgeprobeerd. Aanradertje!
Hoe?
Naai 2 vierkanten lapjes aan alle vier de zijden dicht. Ik gebruik mijn patchworkvoetje, altijd naden van 6 mm. Snij het dichtgenaaide vierkant in beide diagonalen door.
Strijk ze open - bijvoorbeeld op een strijkplank met een bloemetjeshoes ;-) en kijk, 4 blokjes van 2 driehoekjes!
Bijpunten, nog wat kleine vierkante blokjes snijden,puzzelen ...en daar ligt het eerste sterretje.
Het is even rekenen hoe groot het vierkant moet zijn, ik heb 6x6 cm gebruikt voor genaaide blokjes van 3,5 cm. Zei ik al dat de blokjes klein zijn?
En hoe dat dan uiteindelijk moet worden? Hier een eerste indruk, natuurlijk is het nog lang niet klaar.

Nog 21 fijne blokjes te maken!

Anita

2 comments:

  1. dat wordt mooi!

    ReplyDelete
  2. Your hexagon border is gorgeous! What a good use of these flower shapes. Join us at It's Hexie Friday - I know others would love to see your hexie work.

    ReplyDelete