2013/11/29

Christmas is coming... spelen met kaarsvet

Vandaag deed ik iets leuks met een restje kaarsvet. En hoewel dit blog in theorie over quilten gaat deel ik het hier toch graag even!
Dit is het resultaat:

En zo maakte ik ze:
Ik had wat blauwe kaarsrestjes (van mijn favoriete winkel Flying Tiger). Ik smolt deze in een kommetje au-bain-marie. Dit vraagt om wat geduld.... want het duurt best lang voordat kaarsen smelten, weet ik inmiddels.Ik koos wat koekvormpjes uit, die ik normaal dus voor deeg gebruik, passend bij kerst. Mijn dochter vond het hartje en bloemetje zo leuk dat we die ook gebruikt hebben.  


Ik legde de vormpjes op een plaat met bakpapier. Kaarsvet is niet fijn op je kookspullen, dus knoeien probeer ik zoveel mogelijk te voorkomen (en dat lukt maar beperkt natuurlijk!).De kaarsen zijn gesmolten en het vet klaar om te gieten! Blijkbaar sloten de vormpjes niet zo strak aan op de plank waar ze lagen, want het kaarsvet liep er direct onderuit. Ik liet het laagje dat overbleef even stollen. Daarna kon er een tweede laagje op, dat wel in het vormpje bleef.
Het helpt om het vormpje na het gieten strak tegen de plank te drukken, om het leeglopen te voorkomen. Dat vereist wel vuurvaste vingers!
Maar uiteindelijk levert het gevulde vormpjes op. En toen het kaarsvet helemaal hard was (koel aanvoelde) kon ik de vormpjes voorzichtig leeg drukken.Omdat ik de vormpjes op wil kunnen hangen maakte ik er tot slot een gaatje in. Met een breinaald, die ik eerst gloeiend heet liet worden in een vlammetje van het gasformuis. Je prikt de hete naald zo in het kaarsvetfiguurtje.Voor een wat meer gepolijst uiterlijk kun je ze wellicht een beetje bijschuren.
Ik vind ze leuk genoeg zo :-)

Fijne dag!

Anita5 comments:

 1. Ik barst van kaarsvet! Wat een leuk idee!

  ReplyDelete
 2. Jeetje, wat leuk zeg!! Ga je blogje repinnen en het komt op mijn (hele lange!!) to-do lijst!!
  Fijne zondag.
  Groetjes Patricia

  ReplyDelete
 3. wat heb je dit leuk gemaakt!
  Bedankt voor het plaatsen van je bericht bij de link je creatie op mijn blog.

  Groetjes Renske
  http://renskecreatief.blogspot.nl

  ReplyDelete