2013/07/10

Birds everywhere

Na de uiltjes en de snorren hangt er een nieuwe trend in de lucht: vogeltjes! Het leuke blad Molly Makes heeft zelfs een heel birds-boekje uitgegeven waarin allemaal patroontjes staan, van... juist.
Aan de verschijning van dit boekje is een ontwerpwedstrijd van een vogeltje gekoppeld, door www.freubelweb.nl. Het leek me leuk om naast alle gehaakte inzendingen ook een genaaid vogeltje te zien. Aan de slag dus!
 
 
 
 
Zoek een stofje uit waarvan je jouw vogeltje wilt maken. Mijn exemplaar moest passen bij een ander project (daarover later meer), dus ik koos voor een restje roze-rood katoen.
Verder heb je wat restjes borduurzijde, kraaltjes en een lintje nodig, wat vulmateriaal (niet in huis? Geen nood, een oude schone panty voldoet ook!) en eventueel een rinkelbelletje.
Ik heb mijn naaimachine gebruikt, maar het kan ook met de hand.
 
Teken een vogelvorm die je leuk vindt op papier. Dit is je patroondeel (en als je dit lastig vindt: het www staat vol plaatjes en vormpjes. Surf&kies!).
 
Trek het patroontje over op de stof.
 
Vervolgens versier je de vogelvorm naar wens. Ik heb een snaveltje ingevuld met gele stiksteekjes, blauwe lijntjes voor de vleugeltjes geborduurd en hier en daar wat kraaltjes opgenaaid.
 
Als het vogeltje er naar wens uitziet knip je hem uit, één centimeter om de getekende vorm; dit is straks je naadtoeslag.
 
 
Nu verhuizen we naar de naaitafel (en wordt de achtergrond van de foto's groen). Knip een tweede vogeltje uit. Ik heb dezelfde stof gebruikt, maar misschien vind jij een contrasterend stofje wel leuker, vooral doen!
Knip een stukje lint af en leg dit tussen de twee vogeltjes in. Het lintje moet met de dichtgevouwen kant naar beneden, dus tussen de twee vogeltjes in liggen.
Speld de twee vogeltjes op elkaar en naai vast. Hierbij laat je een stukje buik vrij, waardoor je later de vogel om kunt keren.
 
Knip bij de snavel en de staartronding de stof voorzichtig in tot de naad.
Keer de goede kant van de vogeltjes naar buiten door het opengelaten buikgat.
 
 
 
Ik wilde graag een vogeltje dat geluid maakt, dus heb ik een belletje in het kopje tussen het vulsel gedaan. Naai vervolgens de buik met een klein steekje dicht.
 
En kijk eens hoe mooi hij hangt... je eigen genaaide vogeltje!
Je kunt er natuurlijk van alles mee doen. Een hele serie wordt een mobiel of een slinger, één vogeltje is een hangertje aan een sleutelbos.
 
Let wel heel goed op: als er kindervingertjes mee gaan spelen moeten alle kraaltjes muurvast zitten!
 
Mijn vogeltje was onderdeel van een groter project. In een volgend blogje daarover meer, hier alvast een eerste plaatje:
 
 
Leuk vogeltje, lief meisje, lekkere tas.
 
Fijne avond!
 
 

2 comments:

  1. Wauw, gaaf zeg! Mooie tas! En inderdaad een heeeeel lief meisje :-)

    ReplyDelete